niedziela, 29 grudnia 2013

Ostre Chili Bhut Jolokii

26 -letnia kobieta z północno-zachodnich Indii- Anandita Dutta Tamuly pobiła  rekord Guinnessa w jedzeniu najostrzejszych chili na świecie. Poziom ostrości Bhut Jolokii szacuje się na ponad 1.000.000 jednostek Scoville'a. Anandita od dzieciństwa jest miłośniczką ostrych papryczek, aby zapobiec rozwijaniu się infekcji posmarowano jej język pastą z chili. Tamuly zjada 60 papryczek w ciągu dwóch minut! Oprócz tego wsmarowuje pozostałe chili w oczy w ciągu jednej minuty. Pojedyncze nasiona Bhut Jolokii powodują łzawienie oczu, katar oraz uczucie pieczenia w jamie ustnej. 
We wrześniu ubiegłego roku początkujący kucharz zmarł po zjedzeniu sosu chili w ramach konkurencji wytrzymałościowych z przyjacielem. W 2007 roku Guinness uznał Bhut Jolokii za najgorętsze papryczki na świecie.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz